Gå videre til hovedindholdet

FSFE-medlem

Så blev jeg endelig Free Software Foundation medlem i den europæiske afdeling - eller fellow - som det kaldes hos FSF. Selvfølgelig kun en symbolsk handling fra min side i det store hele, men jeg har altid syntes, det er vigtigt, at alle mennesker har uhindret adgang til at bruge programmer på en computer, og det bedste middel til det, er gratis software. FSF og FSFE støtter det perspektiv, så selvfølgelig burde jeg have taget skridtet noget før. Jeg bruger selv flere produkter og donerer med jævne mellemrum til folkene bag forskellige gratis softwareprojekter. Jeg er ligeledes aktiv i den lokale Ubuntu-brugergruppe.

I det daglige bruger jeg eksempelvis Ubuntu Linux, LibreOffice, GIMP og Firefox, Apache, Nginx, MariaDB og mobildatabasen Realm. Programmerer også i forskellige sprog f.eks C/C++, C#, Kotlin, Python, PHP og Javascript. Jeg vælger det, der passer bedst til opgaven - jeg er langt fra ekspert, men ser mig selv som en nysgerrig entusiast, der aldrig bliver færdig med at lære. Nå, ned på jorden igen... Derudover bruger jeg Umbraco og Wordpress i forbindelse med hjemmesideudvikling. Alt dette var næppe blevet til noget, hvis ikke det var fordi værktøjerne var gratis.

Gratis er dejligt. Dermed ikke sagt, at jeg er imod, at man tjener penge på software. Overhovedet ikke, der skal jo smør på brødet. Men der er en tendens til, at kommerciel software koster kassen, og at Free-udgaverne med de mest basale funktioner sommetider er så begrænsede, at de i praksis er ubrugelige til andet end evaluering inden køb af den fulde udgave. Nogle softwarehuse (Hej Adobe!) prøver med abonnementer, men abonnementsløsningerne er ligeledes ofte hundedyre, hvis man begynder at regne priserne sammen på årsbasis. Hvis du så samtidig har flere abonnementer, så begynder taxameteret at køre. Samtidig er der den juridiske finurlighed at app'en jo egentlig aldrig din, du lejer bare brugsretten i den periode, du betaler... Hvad er det for noget hejs?

Derfor er jeg heller ikke udelt begejstret for hostede cloud-services (cloud er jo egentlig bare salgsgas for en anden mands server) - jeg bruger dem, fordi det er nemt og bekvemt, jovist, for andre tager ansvaret for driften. Men samtidig ryger noget af din egen kontrol. I princippet er du ikke længere herre over dine egne data.

Jeg oplevede en gang for år tilbage at et sjællandsk datacenter druknede pga. stormflod. Hostingudbyderen kunne gudskelov genskabe det meste data i vores webshop fra backups, men det var en temmelig nervepirrende oplevelse, lige pludselig ikke at vide om man var købt eller solgt. Havde jeg haft tingene "in-house", så havde jeg haft flere valgmuligheder i designet af backup-løsningerne. Jeg medgiver at der kan være brugsscenarier, hvor "skyen" er mest fordelagtig.

Et andet forretningsmæssigt aspekt: Mange tror fejlagtigt at man ikke kan tjene penge på fri software - det kan man sagtens. men fokus skal jo så f.eks ligge på tillægsprodukterne til det gratis kerneprodukt.

Der er en positiv udvikling i gang, derude i den store verden. Mit håb er, at flere softwarehuse ser fordelene ved fri software. Hvis så koden bag er open source og de er tilhængere af åbne standarder, så er det et ekstra skulderklap og thumbs-up herfra.

Fremtiden er svær at spå om, men jeg håber jeg kan komme til at bruge min entusiasme ifm. udvikling til at udvikle gratis programmer, som handicappede kan bruge til at forbedre hverdagen. Det bliver min lille niche - der er masser af steder, der mangler et "brush up".

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Den sidste playliste

Jeg har besluttet mig for at stoppe med at lave playlister på Spotify . Det blev til 128 playlister med alt lige fra elektronisk musik til rock og pop. Højdespringeren var Techno, Trance og Progressive (TTP), hvor jeg lige akkurat nåede at publicere playliste nr. 100.  Link:  Min Spotifyprofil Jeg startede i 2011* og med et gennemsnit på 50-60 tracks pr. playliste er det blevet til en del. TTP-scenen er produktiv, må man sige :)   Selvom jeg har lagt mest arbejde i TTP-playlisterne henover årene, så er det paradoksalt nok C64/Amiga playlisten, der har flest followers. Ikke et prangende antal, men jeg har heller ikke pløjet internettet tyndt for musiksites at markedsføre mig på. Jeg postede primært til ShareMyPlaylist og Twitter - men måske skulle jeg også have gravet mig mere ned i grupperne på Facebook? Burde nok også have lavet en brandkonto, men så er vi nok udeover, at det er et hyggeprojekt. Jeg har altid tilstræbt at der skulle udkomme en liste hver måned - det har jeg nogenlunde

Arbejdsmarkedet og handicappede er som to modpoler

Jo, der er bestemt virksomheder derude, der gør sit for at inkludere folk med et handicap. Men der er ikke nok, der gør en aktiv indsats.  Så så arbejsløshedskurven blandt fleksjobbere helt anderledes ud.   "Et fleksjob er en ansættelse, hvor der tages hensyn til, at din arbejdsevne er begrænset på grund af helbredsmæssige forhold. Det betyder, at opgaver og arbejdstid i fleksjobbet bliver tilpasset det, du kan klare." (borger.dk) Her til morgen var jeg så ved at få kaffen galt i halsen, da jeg læste hos Radio4, at staten med beskæftelsesminister Peter Hummelgaard (S) ved roret, har gjort det ulovligt for personer under fleksjobordningen at arbejde i deres ægtefælles virksomhed. Årsagen? For at bekæmpe snyd. Det kan man jo normalt ikke have noget imod, hvis det da ikke lige var, fordi beslutningen indebærer, at det rammer almindelige, lovlydige mennesker hårdt. Det er svært nok for personer med et større eller mindre handicap at få arbejde i forvejen, og ca. hver femte

Handicaptilgængelighed - update

Jeg tænkte, jeg lige ville skrive en lille status på min rejse ud i mere handicaptilgængelighed. Jeg har i den forgangne uge kontaktet 2 store danske analyseinstitutter, for at høre om de nogensinde havde lavet en undersøgelse af, hvor ofte handicappede må fravælge butikker pga. dårlig handicaptilgængelighed. Det ene analyseinstitut har jeg ikke hørt fra endnu, det kan dog være, de lige skal grave i arkiverne ;) Det andet, havde ikke lavet en sådan undersøgelse. Det havde jeg nu heller ikke forventet ;-) Så hvis jeg skal finde svar på sådan noget, så skal jeg nok søge mere specialiserede steder. Flere billeder Udover det har jeg modtaget nye billeder. Tak til John Jensen og Karina Hjorth for billederne. De første to billeder er fra to forskellige handicaptoiletter hos Nordisk Film Bio Randers - to rigtig fine toiletter har de, men se så hvor spejlene sidder. På det ene kan man lige ane Karinas telefon, men hun har faktisk ikke selv mulighed for at se sig selv i spejlet.